Przyprawy ziołowe

Sól ziołowa 90g FARMVIT

Sól ziołowa to wyjątkowa mieszanka połączonych ziół i przypraw. Jest uniwersalnym dodatkiem do zup, bulionów, sosów, makaronów oraz dań mięsnych. Mieszanka ta znakomicie harmonizuje z sałatkami, daniami z warzyw, ryb i grzybów.

3,00 PLN

do koszyka
Bazylia 20g FARMVIT

Bazylia  Ocimum basilicum – aromatyczna roślina z rodziny jasnotowatych Lamiaceae (dawniej wargowatych – Labiatae), pochodząca z Indii. Nazwa rośliny wywodzi się od gr. basilikos – królewski  i świadczy o renomie, jaką cieszyła się bazylia od czasów starożytnych. Liście, które mają zapach cytrynowo-jaśminowy, są przyprawą charakterystyczną dla kuchni śródziemnomorskiej. Znalazły one zastosowanie w sałatkach, farszach, sosach, omletach, zupach i daniach z makaronu, do których dodaje się listki w całości lub pokrojone. 

3,00 PLN

do koszyka
Natka pietruszki 15g FARMVIT

Natka pietruszki to naturalna przyprawa do zup, sosów, mięs i sałatek. Zawiera magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, beta-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (dwa razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu).

3,00 PLN

do koszyka
Cebula suszona płatki 30g FARMVIT

Cebula zwyczajna (ogrodowa) – Allium cepa L. należy do rodziny liliowatych (Liliaceae). Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. W starożytności stosowana była jako lek przeciw epidemiom. Do Europy sprowadzona w średniowieczu; w Polsce używana była już na dworze Władysława Jagiełły; dziś jest uprawiana na całym obszarze naszego kraju. Stanowi popularną roślinę warzywną jadaną na surowo i jako dodatek przyprawowy.

4,00 PLN

do koszyka
CHILLI MIELONE 50g FARMVIT

Chilli  mielone jest otrzymywane z owoców papryki krzewiastej Capsicum frutescens, z której otrzymuje się również tzw. pieprz Cayenne. Papryka krzewiasta to roślina warzywna z rodziny psiankowatych (Solanaceae), pochodząca Ameryki Środkowej i Południowej, została upowszechniona na całym świecie przez podróżników hiszpańskich (konkwistadorów).

4,00 PLN

do koszyka
Czarnuszka ziarno 50g FARMVIT

Czarnuszka rośnie dziko w Egipcie, Indiach i na południu Europy; w Polsce wysiewana jest w ogrodach. Jest popularna w Indiach, gdzie przyprawia się nią warzywa i potrawy z nasion strączkowych. W kuchni staropolskiej nasiona tej rośliny używane były często jako aromatyczna przyprawa o korzennym smaku. Dodawano ją do ciast, ale przede wszystkim do chleba i bułeczek oraz do kwaszenia kapusty i ogórków.

4,00 PLN

do koszyka
Cząber 20g FARMVIT

Cząber ogrodowy – Satureja hortensis – aromatyczna roślina z rodziny wargowych (Labiatae), obecnie jasnotowatych (Lamiaceae),pochodząca z Europy południowej. W dawnych czasach cząber stosowany był jako afrodyzjak, stąd jego łac. nazwa Satureja (od satyra). Istnieją dwa gatunki cząbru: cząber pospolity (ogrodowy) o liściach matowych, zielonopopielatych, używany jako przyprawa kuchenna i cząber górski (Satureja montana), o liściach sztywniejszych, używany jako przyprawa do świeżych kozich lub owczych serów. Świeży cząber dodaje się do sałatek, pieczonej na grillu cielęciny, pieczonego królika i żeberek wieprzowych. 

4,00 PLN

do koszyka
Czosnek granulowany 50g FARMVIT

Czosnek (Allium sativum L.) to roślina cebulowa z rodziny liliowatych (Liliaceae). Za ojczyznę czosnku uważa się Azję (był używany jako przyprawa już 3 tysiące lat temu), skąd jego uprawy rozpowszechniły się w antycznym Rzymie. Jako przyprawa znalazł zastosowanie w większości kuchni świata. Jest dostępny przez cały rok. Główka czosnku uformowana jest z 12-16 ząbków zabezpieczonych zewnętrzną okrywą, która ma szary, różowy lub fioletowy kolor. Ostrość smaku i zapachu jest zróżnicowana zależnie od odmiany. Ma właściwości bakteriobójcze. Zasadzone ząbki czosnku wypuszczają liście, których ostry, piekący smak znajduje zastosowanie w różnego rodzaju sałatkach, garnierunkach i przystawkach.

4,00 PLN

do koszyka
Czubryca zielona 30g FARMVIT

Czubryca – przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego (Satureja montana), gatunku spokrewnionego z cząbrem ogrodowym. Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Używa się jej głównie do zup, mięs, fasoli i serów, a także do kanapek. Jej specyficzny aromat doskonale komponuje się także ze świeżymi warzywami, sałatkami, a zapiekankom serowym nada oryginalnego aromatu. Pod nazwątrapezna czubrica można kupić w Bułgarii także tradycyjną mieszankę przypraw bułgarskich, składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. W kuchni ormiańskiej jest wypijana jako herbata.

4,00 PLN

do koszyka
Estragon 20 g FARMVIT

Estragon jest przyprawą o aromatycznym zapachu i gorzkawym smaku. Już w średniowieczu stosowany był w kuchni arabskiej. Obecnie używa się go do dań z warzyw, takich jak gotowane cukinie, pory, surówki, a także do omletów z pomidorami, zapiekanek, sosów.

4,00 PLN

do koszyka
Gorczyca czarna 70g FARMVIT

Gorczyce – jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych (Cruciferae) – pochodzą z Europy oraz z umiarkowanej strefy  Azji Zachodniej. Dostarczają oleistych nasion, z których wytwarza się musztardy. Nasiona gorczycy białej (Sinapis alba L.) są jasnożółte, o przyjemnym nieco szczypiącym smaku, najczęściej wykorzystuje się w całości, jako przyprawę  do marynat czy pikli  oraz  produkuje się z nich musztardy, łagodne w smaku.

4,00 PLN

do koszyka
ARTEFLOS TEA

zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych
reguluje pracę układu krążenia

7,00 PLN

Olejek Pichtowy 50ml (1)

Olejek z młodych pędów jodłowych jest bogaty w terpeny – związki roślinne szeroko wykorzystywane

26,99 PLN

do koszyka
Szukaj: