Pau Darco 100 kaps 600mg Magiczne Ogrody


Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa; Lapacho) nazywane jest świętym drzewem Inków. Naturalnym obszarem występowania są tropikalne lasy Ameryki Południowej i Środkowej.

Pau d'arco kapsułki 600mg x 100 kapsułek

Tabebuia impeginosa

La pacho, lapacho

 

 

Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa; Lapacho) nazywane jest świętym drzewem Inków. Naturalnym obszarem występowania są tropikalne lasy Ameryki Południowej i Środkowej.

Kora pau d’arco jest powszechnie wykorzystywana w tradycyjnych systemach zdrowotnych .W latach 60. ubiegłego wieku „lapacho” zostało okrzyknięte „cudownym lekiem”, co przykuło uwagę wielu badaczy. Wkrótce rozpoczęto szczegółowe badania nad tą rośliną, które przyczyniły się do lepszego poznania właściwości kory Tabebuia impetiginosa, a także zaowocowały wykorzystaniem związków aktywnych na szerszą skalę. 


DZIAŁANIE

  • Hamuje rozwój drożdżaków (candida)
  • Zwiększa liczbę czerwonych krwinek (erytrocytów)
  • Wpływa immunostymulująco
  • Obniża poziom glukozy we krwi
  • Poprawia kondycję skóry,


DAWKOWANIE

Zalecany sposób użycia* 
1-3 kapsułki dziennie. 
Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki


SKŁAD

Kapsułki zawierają w swoim składzie sproszkowaną korę Tabebuia impetiginosa. w dawce 600mg na kapsułkę


PRZECIWWSKAZANIA

Nie należy stosować u osób uczulonych na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie zalecany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

SKUTKI UBOCZNE

FDA uznało tabletki czy kapsułki Tabebuia impetiginosa za bezpieczny suplement diety. 
Udowodniono, że wyizolowany składnik kory – lapachol zaburza syntezę witaminy K, jednak gdy jest on przyjmowany wraz z pozostałymi składnikami kory nie wykazuje właściwości toksycznych, gdyż inne składniki aktywne zawarte w korze pau d’arco działają korzystnie na proces syntezy witaminy K.


INTERAKCJE

Nie przyjmować jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi.

INNE NAZWY

La paczo, ipê-cavatã, ipê-comum, ipê-reto, ipê-rosa, ipê-roxo-damata, lapacho negro, pau d’arco-roxo, peúva or piúva;


LITERATURA CYTOWANA

1. Gomez Castellanos, J. R., Prieto, J. M., and Heinrich, M. (2009). Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)-A global ethnopharmacological commodity? Journal of Ethnopharmacology 121, 1-13.
2. Martins, N., Ferreira, I. C. F. R., Barros, L., Carvalho, A. M., Henriques, M., and Silva, S. (2015). Plants used in folk medicine: The potential of their hydromethanolic extracts against Candida species. Industrial Crops and Products 66, 62-67.
3. Park, B. S., Kim, J. R., Lee, S. E., Kim, K. S., Takeoka, G. R., Ahn, Y. J., & Kim, J. H. (2005). Selective growth-inhibiting effects of compounds identified in Tabebuia impetiginosa inner bark on human intestinal bacteria. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(4), 1152-1157.
4. Park, B. S., Lee, H. K., Lee, S. E., Piao, X. L., Takeoka, G. R., Wong, R. Y., Ahn, Y. J., and Kim, J. H. (2006). Antibacterial activity of Tabebuia impetiginosa Martius ex DC (Taheebo) against Helicobacter pylori. Journal of Ethnopharmacology 105, 255-262.
5. Pires, T., Dias, M., Calhelha, R., Carvalho, M., Queiroz, M., Barros, L., Ferreira, I., (2015). Bioactive Properties of Tabebuia impetiginosa-Based Phytopreparations and Phytoformulations: A Comparison between Extracts and Dietary Supplements. Molecules 20, 22863–2287.
6. Różański, H., http://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/ [dostęp: 06.04.2016r]

Szukaj: